POZIVNICA_24_04

Radionica o mogućnostima financiranja projekata ruralnog sektora i industrije

Krapinsko-zagorska županija i Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije županije u suradnji s HAMAG BICRO-om najavljuje nadolazeću radionicu namijenjenu svim zainteresiranim poljoprivrednicima te poduzetnicima koji teže proširiti svoje poslovanje kroz dostupne financijske instrumente.

Datum održavanja: Srijeda, 24.04.2024.
Vrijeme: 10:00 – 13:30 sati
Mjesto: Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, Bobovje 52G, Krapina

Program radionice:
10:00 – 10:15 | Uvodni Pozdrav
10:15 – 11:45 | Mogućnosti kreditiranja i jamstva za ruralni sektor
11:45 – 12:00 | Pauza i osvježenje
12:00 – 13:00 | Mogućnosti kreditiranja i jamstva za poduzetnike
13:00 – 13:30 | Eurostars natječaj – potpora za istraživanje


Tijekom ove interaktivne radionice sudionici će imati priliku naučiti o korisnim informacijama vezanima za uvjete kreditiranja i jamstva koja se mogu iskoristiti za rast i razvoj njihovih poduhvata. Također, bit će predstavljen i Eurostars program, koji nudi potporu projektima istraživanja i razvoja.

Ne propustite priliku za stjecanje vrijednih uvida i informacija koje bi mogle biti ključne za uspjeh vašeg poslovanja. Prijavite se za sudjelovanje i saznajte kako iskoristiti dostupne financijske mehanizme za unapređenje vašeg poslovnog poduhvata.

Za više informacija i prijave, kontaktirajte nas putem e-maila na info@poduzetnickicentar-kzz.hr ili telefonom na broj 049 354 695.


Kako biste na vrijeme osigurali svoje mjesto – prijavite se putem poveznice. https://forms.gle/BL1a67KAz2oMrPMc8

Veselimo se vašem dolasku i zajedničkom učenju i rastu!

Ova radionica organizira se u partnerstvu Krapinsko-zagorske županije, Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije, HAMAG BICRO, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina, Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, LAG-a Zagorje-Sutla, LAG-a Prizag, LAG-a Zeleni bregi.

Read More
WhatsApp-Image-2024-01-18-at-12.26.03

ZAVRŠNI DOGAĐAJ PROJEKTA CIRCULAR.RUR

Općinski nautički centar Freixo (Outes) u Španjolskoj bio je 17. i 18. siječnja domaćin završnih događanja (transnacionalni koordinacijski sastanak i završni forum) projekta Circular.rur project u kojem su, uz nas, sudjelovali i španjolski, irski, njemački, talijanski i grčki projektni partneri. Dana 17. siječnja, partneri su se okupili na sastanku raspravljajući o rezultatima Circular.rur i konačnim zadacima koje treba provesti. Nakon prezentacija i procesa brainstorminga, poslijepodnevna sesija sastojala se od posjeta primjerima dobre prakse – Održiva učionica Freixo, Muzej stolarije Ribera i restoran O Secaderio.

Aktivnosti 18. siječnja bile su usmjerene prema medijima, interesnim skupinama i široj javnosti. Nakon dobrodošlice u ime Manuela Gonzáleza, gradonačelnika općine Outes, i Maríe Dolores Pena, predsjednice AFIPRODEL-a, posjetiteljima su predstavljeni rezultati projekta.

Jedan od rezultata projekta je priručnik “Pametno vođenje poslovnih modela cirkularne ekonomije za ruralni razvoj” s metodologijom za korištenje alata i resursa. Priručnik na 45 stranica sažima intelektualnu suradnju projekta CIRCULAR.rur. Također, opisuje svrhu i cilj projekta kao i pozadinu nužne promjene u ruralnim područjima unutar EU prema održivom gospodarstvu s circkularnim strukturama. Također objašnjava teorijsku osnovu cirkularne ekonomije i pristup poslovnim modelima koji su neizbježni za implementaciju uspješnih poslovnih inovacija. Procjena ovih čimbenika uspjeha daje se empirijskom korelacijskom analizom s podacima EUROSTAT-a. Rezultati će poslužiti kao temelj za stvaranje učinkovitih alata za prijenos znanja o tome kako podržati ruralno poduzetništvo u procesu tranzicije prema cirkularnijem poslovanju.

Nakon priručnika je predstavljen Digitalni alat za pametnu specijalizaciju o cirkularnoj ekonomiji. Cilj je ruralnim dionicima dati skup alata koji će im omogućiti da započnu cirkularno putovanje u ruralnim područjima. Ovi alati su namijenjeni da budu jednostavni za korištenje i lako prenosivi, dostupni ljudima kada god ih trebaju putem MIRO platforme.

Jedna od važnih aktivnosti projekta bio je i razvoj MOOCs Circular Lab, interkativne platforme za obuku i pametne savjete ruralnih poduzetnika u cirkularnoj ekonomiji. Sastoji se od šest tečajeva i vodi učenike kroz obrazovno putovanje cirkularne ekonomije, pružajući im nova znanja i vještine koje mogu primijeniti u svom poslu i/ili životu općenito. Tečaj možete besplatno isprobati putem sljedećeg linka: https://e-training.circularur.eu/.

Službeno, Circular.rur projekt završava 28. veljače, no, kao ni svaki drugi projekt, zapravo ne završava s tim datumom. Ostalo je za napraviti još puno toga vezano uz cirkularnu ekonomiju, a zahvaljujući gore navedenim aktivnostima i rezultatima, bit će puno lakše za sve entuzijaste u području cirkularne ekonomije i subjekte koji možda žele sudjelovati u nekom sličnom projektu jer je osnova ovdje, samo je treba dalje razvijati.

Ukupna vrijednost projekta Circular.rur iznosi 252.931,00 eura i 100% je financiran iz programa Erasmus+. Nositelj projekta je općina Outes iz Španjolske, a ostali partneri su AFIPRODEL, Španjolska; WIN Consultants Ltd i Vijeću okruga Meath, Irska; Hamburgisches WeltWirtschaftsInstitut gemeinnützige GmbH (HWWI), Njemačka; općina Capannori, Italija; Atlantis Engeneering, Grčka te naš LAG kao partner iz Hrvatske. 

Read More
410143709_382413874134437_8645296424472605081_n

Održano svečano potpisivanje i dodjela ugovora za novo programsko razdoblje 2023. – 2027.

Jučer je načelnica Zagorskih Sela i predsjednica LAG-a Zagorje-Sutla, Ksenija-Krivec Jurak, prisustvovala svečanom potpisivanju i dodjeli Ugovora vrijednog 1.822,365 € u okviru Natječaja za odabir lokalnih akcijskih grupa u programskom razdoblju 2023.-2027. unutar intervencije 77.06. ‘Potpora LEADER (CLLD) pristupu’ iz Strateškog plana ZPP RH. 👏

Riječ je o iznosu koji je za 200.000,00 € veći nego u prijašnjem razdoblju (2015-2020), a dobivena sredstva su rezultat izrađene Lokalne razvojne strategije za gore navedeno programsko razdoblje. Korisnicima će na raspolaganju biti ukupno četiri intervencije namijenjene ulaganju u javni sadržaj, kulturu i očuvanje tradicije, turizam i ulaganje u unapređenje poljoprivredne proizvodnje. U praksi će se to, prema očekivanjima, moći vidjeti sredinom 2024. godine kada je u planu raspisivanje prvih natječaja jer sada, nakon odabira i potpisivanja ugovora, slijedi priprema administracije za provedbu natječaja.

Read More
SmartSize (1)

Uzmi pare i napravi nešto za mlade 2

Kao nastavak uspješnog pilot projekta, projekt „Uzmi pare i napravi nešto za mlade“, nastao kao zajednička ideja LAG-a Zagorje-Sutla i Mreže udruga Zagor, bio je jedna od 20 pobjedničkih ideja među njih čak 841 prijavljenih na natječaj Civic Europe-a. Civic Europe je inkubator za lokalno usmjerene građanske inicijative, organizacije i pojedince u Srednjoj, Istočnoj i Južnoj Europi, realiziran zahvaljujući neprofitnoj njemačkoj organizaciji MitOst i bugarskoj fondaciji Sofia Platform te financiran od strane njemačke zaklade Stiftung Mercator. Opći cilj projekta je bila implementacija projekata za mlade kroz metodologiju participativnog proračuna u općinama i gradovima s područja LAG-a Zagorje-Sutla. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 56.130,00 €; ostvarena je podrška u iznosu od 49.530,00 €, financirano od strane njemačke zaklade Stiftung Mercator.

Read More
SmartSize (1)

Budućnost počinje danas: jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica

Projekt „Budućnost počinje danas“ doprinio je osnaživanju mladih, osobito srednjoškolaca, za izgradnju održivih lokalnih zajednica. Programi neformalnog obrazovanja koriste inovativne metode rada koje mladima omogućuju znanja i vještine primjenjive u osobnom, profesionalnom i društvenom životu te doprinose većoj socijalnoj uključenosti mladih i njihovom preuzimanju uloge aktivnih građanina.  Edukativni programi odnose se na tri komponente obrazovanja za održivi razvoj: ekološku, volontersku i demokratsku te mladima pružaju holističku pristup konceptu održivog razvoja. Projektom su se jačali kapaciteti OCD-a za rad s mladima na temama održivog razvoja. Provedbom kampanje razvija se kritičko promišljanje po pitanju održivog razvoja te podiže svijest zajednice o važnosti održivog razvoja u 21. stoljeću. Projekt stavlja naglasak na organizacije civilnoga društva kao ključne dionike u razvoju održivih zajednica, uspostavi međusektorske suradnje i inovativnom radu s mladima. Projekt Budućnost počinje danas zajednički provodili su Mreža udruga Zagor s partnerima Gimnazija „Antuna Gustava Matoša“ Zabok, Srednja škola Pregrada, Srednja škola Zlatar, Srednja škola Bedekovčina, LAG Zagorje – Sutla, Zelena akcija / FoE Croatia i Krapinsko-zagorska županija. Projekt je trajao 2 godine, a ukupna vrijednost je iznosila 1.228,115,86 kuna i financirao se od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Read More
SmartSize (1)

Jednake mogućnosti u svijetu rada i procesu zapošljavanja “Žene biraju novu šansu”

Opći cilj projekta je bio pridonijeti poboljšanju položaja žena u svijetu rada, u Gradu Zagrebu i Krapinsko zagorskoj županiji. Korisnice programa su bile dugotrajno nezaposlene žene i žene koje trebaju pravnu pomoć u ostvarenju svojih radnih i socijalnih prava. Aktivnosti projekta: edukacije, mentorstvo, profesionalno usavršavanje, pravna pomoć i podrška nezaposlenim ženama, promocija projekta, te izrada preporuka za zapošljavanje žena. Projekt se provodio u razdoblju od dvije godine, nositelj je bio CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Zagreba, a partneri LAG Zagorje-Sutla i Pučko otvoreno učilište Krapina. Ukupna vrijednost projekta: 912.485,42 kn. Projekt je financirala  Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja- faza III, UP.01.3.1.01.0023, u iznosu od 100%.

Read More
SmartSize (1)

MREŽA „Mogućnost Razvoja Emancipacije ŽenA“ 

Cilj projekta je bio unapređenje ljudskih prava žena i postizanje ravnopravnosti spolova kroz uspostavu „Mreže žena poduzetnica u ruralnom području“ i  edukaciju žena o poduzetništvu i poslovnim vještinama. Projekt se provodio u suradnji sa udrugom CESI i proširenje je  Erasmus+ projekta „FREE –  Osnaživanje, poticanje i potpora poduzetnicama u ruralnim područjima“ udruge CESI i partnera iz 5 zemalja EU na područje Krapinsko-zagorske županije. Za provedbu projekta Lokalnoj akcijskoj grupi Zagorje-Sutla odobreno je 10.000,00 kn na Natječaju  za prijavu programa i projekata udruga u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama, ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva Krapinsko-zagorske županije.

Read More
SmartSize (1)

Volonterski centar VolontirAJMO (2023-2024)

Projekt predstavlja sustavnu i kontinuiranu nadogradnju postojećeg rada volonterskog centra i volonterskog servisa te omogućuje daljnju razmjenu informacija o ponudi i potražnji volonterskog rada (kroz održavanje aplikacije volonterskog servisa dostupne na www.volontirajmo.zagor.info). Kroz projekt provodite će se radionice za organizatore volontiranja i koordinatore volontera te radionice za volontere i građane na temu „Menadžment volontera“, radionice o izdavanju potvrde o kompetencijama stečenim volontiranjem, kreirat će se 3 školska volonterska programa za odgojno obrazovne institucije (odgoj za volontiranje) te 2 školska volonterska programa za odgojno obrazovne institucije (srednje škole), obilježit će se Međunarodni dana volontera kroz organizaciju online izložbe, sudjelovat će se u manifestaciji “Hrvatska volontira“, mobilizirat će se zajednice gdje volonterstvo nije dovoljno razvijeno (ruralne sredine), organizirat će se volonterska pomoć u učenju (instrukcije), provodit će se istraživanje o odgoju za volontiranje u osnovnim školama, provest će se edukacija volontera Zagora i Gradskog društva Crvenog križa za pružanje socijalnih usluga i druge aktivnosti.

Ukupna godišnja vrijednost projekta iznosi 9.891,24 EUR (9.000,00 EUR Ministarstvo rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, 891,24 EUR ostali izvori financiranja). Projekt provodi Mreža udruga Zagor uz partnerske organizacije: Grad Zabok, Općina Konjščina, Općina Tuhelj, Općina Kumrovec, Općina Zagorska Sela, Općina Kraljevec na Sutli, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, Osnovna škola Josipa Broza Kumrovec, Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj, Srednja škola Konjščina, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Zabok, Lokalna akcijska grupa Zagorje Sutla, Krapinsko-zagorska županija.

Read More
SmartSize (1)

EUInfluencers

Međunarodni projekt koji kroz program Erasmus+ LAG Zagorje-Sutla provodi u partnerstvu s organizacijama iz Portugala (DYPALL Network), Italije (Udruga Elios), Srbije (Udruga Centre E8) i Švedske (Udruga African Empowerment Centre). Cilj   projekta   je   pružiti   aktivnu   ulogu   mladim   osobama   iz   prethodno   navedenih zemalja   kao   utjecajnim   mladim   osobama   („influencerima“)   prema   njihovim vršnjacima   podižući   njihovo   razumijevanje   Europske   unije,   potičući   kritičko razmišljanje i prepoznavanju lažnih vijesti. Vjerujemo kako su mladi ključ utjecaja na same mlade kroz vršnjačku komunikaciju i prijenos znanja na njima razumljiv jezik. Kroz projekt kreirat će se platforma mladih i dobro informiranih europskih građana kroz niz internacionalnih i nacionalnih edukacija i treninga. Projektom   su   osim   edukacije   mladih   od   16   do   18   godina   predviđene   aktivnosti prijenosa znanja među vršnjacima i izrada promotivnih audio-vizualnih materijala mladih „influencera“ na jeziku prilagođenom mladima te njihovo objavljivanje na društvenim mrežama.

Read More
SmartSize (1)

winEU.rur – Participativno upravljanje kulturno-povijesnim vrijednostima tradicijskih poljoprivrednih krajobraza Europske unije 

Opći cilj projekta winEU.rur je stvoriti mrežu malih ruralnih zajednica za zaštitu, promicanje i valorizacija europskih ruralnih krajolika koja potiče nova iskustva održivog turizma i aktivnosti digitalne i ekološke tranzicije, ali također definira strategije participativnog upravljanja na temelju društvenih, kulturnih i povijesnih vrijednosti koje nudi tradicionalna poljoprivreda krajolike, kao sredstva za zelenija, digitalnija i otpornija europska ruralna područja. 

Specifični ciljevi projekta su: 

SC1: Razmjenjivati najbolje prakse, iskustva, trendove i znanja te stvarati zajedničke sinergije koje vode do pametnog, održivog i uključivog rasta tradicionalnih poljoprivrednih krajobraza, kao pokretača novih turističkih iskustava, gdje upravljanje u definiranju lokalnih razvojnih strategija igra ključnu ulogu. 

SC2: Poticati novo državljanstvo EU-a i sudjelovanje u europskom demokratskom životu te prema valorizaciji kulturne i prirodne baštine (materijalne i nematerijalne) svojih ruralnih zajednica i njihove zajedničke Europe. 

SC3: Promicati europsko građanstvo i poboljšati uvjete za sudjelovanje ruralnog stanovništva EU-a, poticati raspravu građana o budućnosti europskih tradicionalnih poljoprivrednih krajobraza i upravljanja u potrazi za rješenjima za osiguranje održivosti i digitalne tranzicije ruralnog razvoja. 

SC4: Poboljšati međusobno razumijevanje, suživot, solidarnost, susjedstvo i suradnju, učiti o multikulturalnoj raznolikosti EU-a i promicati mogućnosti društvenog i kulturnog angažmana, na temelju drevnih etnografskih tradicija povezanih s obradom i žetvom zemlje.

Uz Hrvatsku, projektni partneri dolazi iz Španjolske, Italije, Portugala, Slovenije i Bugarske. Vrijednost projekta je 148 010 €, a sufinanciran je sredstvima Europske unije, Program CERV 2021, Akcija Networks of Towns.

Dokumenti

 


Zajednički izvještaj međunarodnih događaja winEU.rur

22. ožujka 2024.

 


Joint IEs Report (ENG)

22. ožujka 2024.

Read More
Skip to content