ZAVRŠNI DOGAĐAJ PROJEKTA CIRCULAR.RUR

Općinski nautički centar Freixo (Outes) u Španjolskoj bio je 17. i 18. siječnja domaćin završnih događanja (transnacionalni koordinacijski sastanak i završni forum) projekta Circular.rur project u kojem su, uz nas, sudjelovali i španjolski, irski, njemački, talijanski i grčki projektni partneri. Dana 17. siječnja, partneri su se okupili na sastanku raspravljajući o rezultatima Circular.rur i konačnim zadacima koje treba provesti. Nakon prezentacija i procesa brainstorminga, poslijepodnevna sesija sastojala se od posjeta primjerima dobre prakse – Održiva učionica Freixo, Muzej stolarije Ribera i restoran O Secaderio.

Aktivnosti 18. siječnja bile su usmjerene prema medijima, interesnim skupinama i široj javnosti. Nakon dobrodošlice u ime Manuela Gonzáleza, gradonačelnika općine Outes, i Maríe Dolores Pena, predsjednice AFIPRODEL-a, posjetiteljima su predstavljeni rezultati projekta.

Jedan od rezultata projekta je priručnik “Pametno vođenje poslovnih modela cirkularne ekonomije za ruralni razvoj” s metodologijom za korištenje alata i resursa. Priručnik na 45 stranica sažima intelektualnu suradnju projekta CIRCULAR.rur. Također, opisuje svrhu i cilj projekta kao i pozadinu nužne promjene u ruralnim područjima unutar EU prema održivom gospodarstvu s circkularnim strukturama. Također objašnjava teorijsku osnovu cirkularne ekonomije i pristup poslovnim modelima koji su neizbježni za implementaciju uspješnih poslovnih inovacija. Procjena ovih čimbenika uspjeha daje se empirijskom korelacijskom analizom s podacima EUROSTAT-a. Rezultati će poslužiti kao temelj za stvaranje učinkovitih alata za prijenos znanja o tome kako podržati ruralno poduzetništvo u procesu tranzicije prema cirkularnijem poslovanju.

Nakon priručnika je predstavljen Digitalni alat za pametnu specijalizaciju o cirkularnoj ekonomiji. Cilj je ruralnim dionicima dati skup alata koji će im omogućiti da započnu cirkularno putovanje u ruralnim područjima. Ovi alati su namijenjeni da budu jednostavni za korištenje i lako prenosivi, dostupni ljudima kada god ih trebaju putem MIRO platforme.

Jedna od važnih aktivnosti projekta bio je i razvoj MOOCs Circular Lab, interkativne platforme za obuku i pametne savjete ruralnih poduzetnika u cirkularnoj ekonomiji. Sastoji se od šest tečajeva i vodi učenike kroz obrazovno putovanje cirkularne ekonomije, pružajući im nova znanja i vještine koje mogu primijeniti u svom poslu i/ili životu općenito. Tečaj možete besplatno isprobati putem sljedećeg linka: https://e-training.circularur.eu/.

Službeno, Circular.rur projekt završava 28. veljače, no, kao ni svaki drugi projekt, zapravo ne završava s tim datumom. Ostalo je za napraviti još puno toga vezano uz cirkularnu ekonomiju, a zahvaljujući gore navedenim aktivnostima i rezultatima, bit će puno lakše za sve entuzijaste u području cirkularne ekonomije i subjekte koji možda žele sudjelovati u nekom sličnom projektu jer je osnova ovdje, samo je treba dalje razvijati.

Ukupna vrijednost projekta Circular.rur iznosi 252.931,00 eura i 100% je financiran iz programa Erasmus+. Nositelj projekta je općina Outes iz Španjolske, a ostali partneri su AFIPRODEL, Španjolska; WIN Consultants Ltd i Vijeću okruga Meath, Irska; Hamburgisches WeltWirtschaftsInstitut gemeinnützige GmbH (HWWI), Njemačka; općina Capannori, Italija; Atlantis Engeneering, Grčka te naš LAG kao partner iz Hrvatske. 

Skip to content