winEU.rur – Participativno upravljanje kulturno-povijesnim vrijednostima tradicijskih poljoprivrednih krajobraza Europske unije 

Opći cilj projekta winEU.rur je stvoriti mrežu malih ruralnih zajednica za zaštitu, promicanje i valorizacija europskih ruralnih krajolika koja potiče nova iskustva održivog turizma i aktivnosti digitalne i ekološke tranzicije, ali također definira strategije participativnog upravljanja na temelju društvenih, kulturnih i povijesnih vrijednosti koje nudi tradicionalna poljoprivreda krajolike, kao sredstva za zelenija, digitalnija i otpornija europska ruralna područja. 

Specifični ciljevi projekta su: 

SC1: Razmjenjivati najbolje prakse, iskustva, trendove i znanja te stvarati zajedničke sinergije koje vode do pametnog, održivog i uključivog rasta tradicionalnih poljoprivrednih krajobraza, kao pokretača novih turističkih iskustava, gdje upravljanje u definiranju lokalnih razvojnih strategija igra ključnu ulogu. 

SC2: Poticati novo državljanstvo EU-a i sudjelovanje u europskom demokratskom životu te prema valorizaciji kulturne i prirodne baštine (materijalne i nematerijalne) svojih ruralnih zajednica i njihove zajedničke Europe. 

SC3: Promicati europsko građanstvo i poboljšati uvjete za sudjelovanje ruralnog stanovništva EU-a, poticati raspravu građana o budućnosti europskih tradicionalnih poljoprivrednih krajobraza i upravljanja u potrazi za rješenjima za osiguranje održivosti i digitalne tranzicije ruralnog razvoja. 

SC4: Poboljšati međusobno razumijevanje, suživot, solidarnost, susjedstvo i suradnju, učiti o multikulturalnoj raznolikosti EU-a i promicati mogućnosti društvenog i kulturnog angažmana, na temelju drevnih etnografskih tradicija povezanih s obradom i žetvom zemlje.

Uz Hrvatsku, projektni partneri dolazi iz Španjolske, Italije, Portugala, Slovenije i Bugarske. Vrijednost projekta je 148 010 €, a sufinanciran je sredstvima Europske unije, Program CERV 2021, Akcija Networks of Towns.

Dokumenti

 


Zajednički izvještaj međunarodnih događaja winEU.rur

22. ožujka 2024.

 


Joint IEs Report (ENG)

22. ožujka 2024.

Skip to content