Održana radionica “Stanje provedbe Mjere 19 i izrada LRS za novo programsko razdoblje“

Prethodna tri dana, od 02. do 04.11, LAG Zagorje-Sutla je bio domaćin radionice “Stanje provedbe Mjere 19 i izrada LRS za novo programsko razdoblje“ u Termama Tuhelj, čiji su organizatori bili Ministarstvo poljoprivrede i Nacionalna ruralna mreža u suradnji s LEADER mrežom Hrvatske, Hrvatskom mrežom za ruralni razvoj i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Radionica se održava povodom obilježavanja 30 godina LEADER-a, a na istoj su sudjelovali LAG-ovi iz čitave Hrvatske.
Prvog dana, nakon pozdravnih riječi državnog tajnika Zdravka Tušeka, župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara i načelnika Općine Tuhelj Mladena Hercigonje, predstavnici Ministarstva poljoprivrede dali su osvrt na 30 godina LEADER-a u EU i 15 godina LEADER-a u RH, a potom su zajedno s predstavnicima LEADER mreže Hrvatske i Hrvatske mreže za ruralni razvoj održali prezentaciju o stanju izrade Strateškog plana ZPP 2023. – 2027. za Republiku Hrvatsku, s naglaskom na LEADER/CLLD, sinergiju LAG-ova i koncept Pametnih sela. Za kraj prvog dana, predstavljena su postignuća LAG-ova, u smislu provedenih projekata iz Lokalnih razvojnih strategija te projekata suradnje. U ovom dijelu smo i mi predstavili svoj međuteritorijalni projekt suradnje Skrivena blaga ruralnog turizma.
Drugog dana na radionici su sudjelovali i predstavnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te su dali uvid u analizu stanja provedbe Mjere 19, s naglaskom na provedbu LAG natječaja, osvrt na najčešće pogreške i prijedloge za unapređenje, a potom i prijedloge pojednostavljenja provedbe tipa operacije 19.4.1. Na kraju drugog dana radionice, Ministarstvo poljoprivrede je krenulo s prezentacijom o izradi Lokalne razvojne strategije za novo programsko razdoblje (stanje izrade koncepta i planirani koraci).
S obzirom da je izrada nove Lokalne razvoje strategije nešto što je za sve LAG-ove izrazito bitno i što nas očekuje u narednim mjesecima, posljednji, treći dan radionice bio je rezerviran isključivo za rad u grupama, na način da su se svi podijelili u 4 grupe po poglavljima Lokalne razvoje strategije te nakon detaljnih konzultacija, promišljanja i dosadašnjih iskustava na papir stavili najvažnije zaključke, prijedloge i mišljenja vezanih za izradu nove Lokalne razvojne strategije za razdoblje 2023.-2027. Po predstavljanju rezultata rada u grupama, došao je trenutak za zatvaranje radionice, a neki od sudionika su se nakon odlaska iz hotela zajedno s predstavnicima LAG-a Zagorje-Sutla uputili u terenski obilazak uspješno provedenih projekata s područja našeg LAG-a. Tako smo prvo posjetili Desinić i Rodnu kuću Đure Prejca, uspješno proveden projekt za tip operacije 7.4.1. na nacionalnoj razini, a potom i obrt IDA NOVA, Igora Jambrešića u Novim Dvorima Klanječkim, koji se uspješno prijavljivao na natječaje za tipove operacije 6.3.1. i 6.4.1. iz Lokalne razvoje strategije LAG-a Zagorje-Sutla.
Zahvaljujemo organizatorima i suorganizatorima na izrazito korisnoj radionici, iz koje smo svi izvukli zaključke koji će nam uvelike pomoći pri izradi nove Lokalne razvojne strategije te na prilici da naš LAG bude domaćin ovog događanja, a isto tako i svim LAG-ovima koji su sudjelovali na radionici te Termama Tuhelj na organizacijskoj i tehničkoj podršci te cjelokupnoj usluzi.
Skip to content