U okviru projekta „Mladi, a tako ravnopravni“ održan je okrugli stol o statusu žena u ruralnim područjima i otvorenje istoimene izložbe u Zagorskim Selima

Krapinsko-zagorska županija kao ruralno područje suočava se s brojnim izazovima vezano uz status žena, ali i bilježi napredak u pokazateljima rodne ravnopravnosti. Posebice je vidljivo povećanje broja žena u procesima odlučivanja nakon posljednjih lokalnih izbora što može predstavljati značajniji zamah za unaprjeđenje ravnopravnosti spolova u Zagorju u narednom periodu. Razlog tog zamaha sigurno je bilo i stupanje na snagu kvota iz Zakona o ravnopravnosti spolova odnosno sankcija za nepoštivanje kvota. No nije se samo povećao broj žena na listama i posljedično u predstavničkim tijelima već se i povećao broj žena na izvršnim pozicijama. Izabrane su četiri načelnice općina (Zagorska Sela, Mače, Lobor i Kraljevec na Sutli), jedna gradonačelnica (Zlatar), dvije zamjenice gradonačelnika (Zabok, Pregrada), te osam zamjenica načelnika (Tuhelj, Kumrovec, Hum na Sutli, Đurmanec, Hrašćina, Marija Bistrica, Stubičke Toplice, Veliko Trgovišće). 
Prisutne je pozdravio Zlatko Brlek, predsjednik Lokalne akcijske grupe Zagorje – Sutla partnera u ovom projektu, a koji je istaknuo važnost uključivanja žena u procese odlučivanja na čemu inzistira i LEADER/CLLD pristup na kojem lokalne akcijske grupe počivaju.
Uvodničarke na okruglom stolu bile su Jasna Petek, zamjenica župna KZŽ i predstavnica Hrvatske zajednice županija te Ksenija Krivec Jurak, načelnica općine Zagorska Sela. Jasna Petek upoznala je prisutne sa situacijom u Krapinsko-zagorskoj županiji te relativno pozitivnim pokazateljima brojčane zastupljenosti žena u tijelima odlučivanja i županijskim ustanovama. No unatoč tome još uvijek postoji izražena podjela na muška i ženska zanimanja i profesije te je u tom dijelu potrebno učiniti dodatne napore. Također je istaknula ulogu Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova koji kroz svoj rad značajno doprinosi promicanju ravnopravnosti spolova u Županiji. Uskoro će biti raspisan javni poziv za novi sastav Povjerenstva te je pozvala sve zainteresirane da se uključe u njegov rad.
 
Načelnica općine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak govorila je i o svom iskustvu žene koja je ušla u politiku i postala načelnica općine na prošlim izborima. Istaknula je važnost ohrabrivanja i podrške ženama da se uključe u javni život te prepreke koje se često ženama nađu na tom putu.
U diskusiju su se uključile i Nina Očko, voditeljica SOS telefona za žene žrtve nasilja KZŽ koji ove godine slavi pet godina postojanja tijekom kojeg je pružio podršku i pomoć značajnom broju žena te Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika Zaboka koja je predstavila zabočke projekte koji su važni za mlade i žene, a posebice vezano uz kulturu odnosno zapošljavanje žena.
Nakon okruglog stola prisitni su imali priliku pogledati izložbu koja prikazuje radove mladih i umjetnika nastali 30.06.2017. na likovnoj koloniji u Planinarskoj kući Picelj tijekom koje je kroz različite likovne tehnike propitivana upravo tema rodne ravnopravnosti i položaja žena u društvu.
Okrugli stol i izložba dio su projekta „So young, so equal“ kojeg provodi Mreža udruga Zagor s partnerima Lokalnom akcijskom grupom Zagorje-Sutla i Krapinsko-zagorskom županijom. Projekt financira ALDA kroz projekt LADDER – Local authorities as drivers for development education and raising awareness, Hrvatska zajednica županija i Krapinsko-zagorska županija. Cilj projekta je unapređenje znanja o rodnoj ravnopravnosti i položaju žena u ruralnim područjima na području županije.
Nakon Zagorskih Sela izložba se seli u Narodnu knjižnicu Hum na Sutli u kojoj je svi zainteresirani mogu pogledati od 26. rujna do 1. listopada 2017. godine.

Skip to content