Studijsko putovanje Mreže žena poduzetnica u Petrinju

U cilju osnaživanja uspostavljene Mreže poduzetnica u Krapinsko-zagorskoj županiji te povećanja mogućnosti poslovne suradnje kod žena poduzetnica, LAG Zagorje- Sutla je organizirao jednodnevno studijsko putovanje u Sisačko-moslavačku županiju u kojoj također djeluje Mreža žena poduzetnica. Aktivnosti Mreže su se provodile u gradu Petrinji gdje smo se i uputile sunčanog 7. listopada.

Ekipu žena poduzetnica iz LAG Zagorje- Sutla dočekale su u Petrinji Palma Miličević iz Udruge GRAK i Manda Šalić iz Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije koje su nam pomogle organizirati ovo studijsko putovanje, a ujedno su bile osobe koje su pružale podršku radu Mreži poduzetnica u Petrinji. Prva stanica našeg posjeta bilo je upoznavanje s tradicijom lončarstva u Petrinji kojeg koriste kao sredstvo socijalne inovacije, kroz projekt „Revitalizacija lončarstva“ te su nas odvele do lončarske radionice lončara Valenta koji lončarske vještine prenosi na 20 osoba iz teško zapošljivih skupina, među kojima su osobe s invaliditetom. Polaznici lončarske obuke uče o  tradicionalnim vještinama modeliranja, ukrašavanja i pečenja gline i tako si stvaraju priliku za (samo)zapošljavanje.

Vlasnik obrta Lončarstvo Val iz Petrinje Valentin Valenta upoznao nas je sa tehnikom proizvodnje koristeći lončarska kola i hrvatske gline te izrađenim unikatnim proizvodima, nakita, figura i modela suvenira, od kojih nas se posebno dojmio suvenir Suncokret ruralnog turizma, projekt izrade amfora u koje se stavljaju boce vina te spuštaju 20m u more u pelješkim uvalamagdje se i čuvaju 700 dana u potopljenom brodu na dnu mora te stvaraju pitki i profinjeni okus vinu, te projekt izrade 50 kipova podvodnog muzeja „Križni put pod morem“ kod Trogira.

Zatim je smo posjetile Zelenu kuću, poklon galeriju s originalnim petrinjskim suvenirima i gastro, domaćih i ekoloških proizvoda lokalnih OPG-ovaca ( čajevi, džemovi, rakije, ajvar, sokovi, med, sapuni, kreme, eterična ulja…). Slaven Kadečka iz Poslovnih zona Petrinje i Siniša Bukal iz LAG Zrinjska gora- Turopolje predstavili su nam način osnaživanja lokalnih proizvođača/ica te plasmana njihovih proizvoda na tržište. Maja Puškarić iz D. Point kreativne agencije predstavila je djelatnosti ženskog tima u dizajniranju mnoštvo proizvoda i interijera, kao i angažman agencije u dizajnu interijera Zelene kuće. Nismo došle praznih ruku pa su se i naši domaćini počastili Zagorskim štruklama.

Cjelodnevno druženje nastavilo se u Nebojanu, prekrasnom adrenalinskom parku „Capriccia centar“ poduzetnice Ivančice Marčinko Kudlek, koja nam je predstavila razvoj vlastitog poslovanja, oplemenjivanje starog šljivika na obiteljskom imanju u centar za sport, zabavu i rekreaciju, u sklopu kojeg nude paintball za djecu i odrasle, streličarstvo, ljudski nogomet, vožnja berg vozilima, pikado, stolni nogomet, viseću kuglanu te uslugu ruralne kuće za odmor u sklopu vlastitog OPG-a.

Nakon ukusnog ručka, sudionice su sudjelovale u edukativnoj interaktivnoj mini-radionici na temu:  „Uključivanje žena u poslovne i druge poduzetničke mreže, te predstavljanje svog proizvoda na tržištu / poslovnim sajmovima, izložbama isl. manifestacijama, uspostavljanje kontakata s klijentima“, koju je osmislila i vodila Anamarija Tkalčec iz udruge CESI.

Capriccia centar je za sve sudionice organizirao malu školu streličarstva, igranju ljudskog nogometa i vožnju squad vozilima.

Sve sudionice studijskog putovanja su iskazale zadovoljstvo iskustvom umrežavanja i međusobnoj podršci istaknuvši da im putovanje te viđeni primjeri dobre prakse izuzetno koristi za buduće poduzetničke pothvate.

Skip to content