Radni sastanak Podravke i potencijalnih poljoprivrednih proizvođača

U Zaboku se u Zelenoj dvorani  27.11.2017. održao radni sastanak o suradnji i potencijalnom otkupu proizvoda zadruga hrvatskih branitelja za potrebe industrijske prerade Podravke d.d. za razdoblje 2018.-2020. godine.

Radni sastanak organiziran je u suradnji LAG-a Cetinska Krajina,  LAG-a Zagorje- Sutla te Zadruge branitelja Prava stvar i Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata KZŽ.

Prisutne je na početku pozdravila voditeljica LAG Zagorje- Sutla Tajana Broz i zahvalila se voditelju LAG Cetinska Krajina Stipi Efendiću na inicijativi dodatnog infomiranja LAGova i prenošenja ideje suradnje poljoprivrednicima. Voditeljica LAG-a ujedno je pozvala sve zainteresirane poljoprivredne proizvođače s područja LAG-a da se obrate stručnoj službi LAG-a za više informacija o tipovima operacija 6.3.1. i 4.1.1. koje se u okviru LAG natječaja planiraju raspisati u prvoj polovici 2018. godine.

Predstavnik Ministarstva branitelja Zvonko Beljo pozdravio je prisutne ispred ministra Tome Medveda te predstavio  Sporazum o suradnji Ministarstva hrvatskih branitelja i Podravke d.d. o potencijalnom otkupu proizvoda zadruga hrvatskih branitelja za potrebe industrijske prerade za razdoblje 2018 – 2020.g.

Predstavnici Podravke predstavili su strateško usmjerenje poduzeća koje svoju kvalitetu i konkurentnost želi graditi na proizvodima domaćeg porijekla te kao partner pružiti podršku domaćim poljoprivrednicima otkupom njihovih proizvoda i osiguravanju podrške u svim fazama proizvodnje kroz edukacije i razmjenu stručnih znanja.

Ranko Tušek iz Podravke prezentirao je osnovnu sliku Podravkinih potreba u proizvodnji koja godišnje uključuju  preko 13 000 raznih materijala (sirovine, ambalaža, tehnički materijali, usluge…) te oko 750 vrsta raznih sirovina, od čega su 200 primarne sirovine: žitarice i uljarice, voće i povrće (svježe, smrznuto i u aseptik pakovanju). Podravka svake godine otkupljuje 30 000 t pšenice po kvalitativnim razredima prema skali udjela proteina. Ujedno nudi mogućnost financiranje proizvodnje mineralnim gnojivom, sjemenom, zaštitnim sredstvima. Predstavljen je plan otkupljivanja u 2018. godini i to šljiva, višnji, aronije, kupina, šipka, industrijske jabuke. Podravkine potrebe povrća su oko 10 000 t godišnje, uključujući: papriku crvenu (5000 t.), krastavce (1500 t), grah (1000 t.), ciklu (oko 1000 t.) te feferone, patlidžan, mahunu i grašak (sveukupno 2000 t). Svojim kooperantima Podravka nudi uslugu organizacije preuzimanja povrća, dobave raznih sorti sjemena – od ranih do kasnih, praćenja proizvodnje od sjetve do berbe, stručnu agronomsku pomoć i vođenje proizvodnje.

Goran Kovačić – predstavnik Podravke d.d. prezentirao je  plan proizvodnje i otkupa povrća, voća i žitarica u razdoblju od 2017.-2022., te razvoj proizvodnje kako bi se ona u potpunosti temeljila na domaćim proizvodima kroz suradnju s domaćim proizvođačima, OPG-ovima i braniteljskim zadrugama. Ujedno je predstavio kulture koje će se otkupljivati od proizvođača te objasnio način suradnje, potrebe, potpore i način otkupa povrtlarskih kultura (paprika, krastavci, feferoni ljuti i slatki, grah i rajčica), žitarica (pšenica), voća (šljiva i jabuka),svježeg korjenastog povrća za sušaru (mrkva, peršin i celer), kao i buduće proizvodne razvojne programe Podravke za bio i organski uzgoj, začinsko bilje i sušeno povrće.

Kroz suradnju proizvođača i  Podravke bit će omogućena stručna podrška agronoma poljoprivrednim proizvođačima, kreditiranje poljoprivredne proizvodnje u repromaterijalu, obavljanje analize tla i analize sjemena u Podravkinim laboratorijima, direktan otkup bez posrednika (organizacija otkupnih stanica), stimuliranje cijene poljoprivrednih  proizvoda za kooperante te definiranje otkupnih cijena na početku sezone.

Za više informacija zainteresirani se mogu obratiti na goran.kovacic@podravka.hr  i ranko.tusek@podravka.hr , ili preko kontakata s Podravkinim operativcima koji su zaduženi za pojedina područja.

Skip to content