Forum “EU fondovi za europsko poduzetništvo”

Dana 12. prosinca u Zagrebu je održan forum “EU fondovi za europsko poduzetništvo”.

Na forumu su predstavljeni planovi i noviteti vezani uz financiranje poduzetništva, uključujući i poduzetništvo u poljoprivredi u 2018. godini. Upravo je Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede istaknuo važnost shvaćanja poljoprivrede kao poduzetništva koje zahtijeva visoku razinu i agronomskih i tehnoloških znanja kako bi se bilo u korak s vremenom i zahtjevima tržišta.

Uvodničari i uvodničarke koji su govorili ispred organizatora Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva poljoprivrede istaknuli su zadovoljstvo hrvatskim korištenjem fondova. Do sada je potrošeno 76,65% sredstava za mala i srednja poduzeća dok smo u korištenju mjera ruralnog razvoja u europskom prosjeku odnosno do sada je raspisano više od polovice sredstava koje imamo na raspolaganju pri čemu je primjerice podmjera 4.2. gotovo u potpunosti iskorištena.

Za poduzetničke natječaje u 2018. godini očekuje nas prijava putem novog sustava koji će sad u potpunosti omogućiti online prijave za niz natječaja koji slijede a tiču se certifikacije, oznaka kvalitete, korištenja IKT u poslovanju i drugih.

Iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju tri natječaja do kraja godine i to 4.1.1. koji će biti fokusiran na biljnu proizvodnju, 6.2.1. za nove nepoljoprivredne djelatnosti koji je prije svega namijenjen onima koji se bave poljoprivredom i njome se planiraju nastaviti baviti i to kao start up potpora te 16.1.1. za operativne skupine. Novost je da se planiraju i za poljoprivrednu djelatnosti formirati financijski instrumenti po uzoru na one koji već postoje za druge oblike poduzetništva što znači da će poljoprivrednicima preko HAMAG-BICRO biti dostupni vrlo povoljni krediti za razvijanje proizvodnje i prerade.

Na panelu o mogućnostima i ograničenjima financiranja poljoprivrednog poduzetničkog sektora bilo je puno govora o novoj financijskoj perspektivi odnosno programskom razdoblju za kojeg su već započele pripreme. Okvirne najave su da RH nikako više ne smije ponoviti da u program ruralnog razvoja uključi ovoliki broj različitih mjera i tipova operacija već se mora strateški fokusirati, a upravo se trenutno izrađuje Strategija razvoja RH do 2030. Dodatno su najave da će se ići prema smanjenju intenziteta potpore te većem udjelu sufinanciranja od strane korisnika kako bi se sredstva usmjerila prema ozbiljnim poljoprivrednim proizvođačima a ujedno proširio broj korisnika te da će se značajnije povećati sredstva za financijske instrumente a smanjiti bespovratne potpore. Istaknuta je i uloga LAG-ova kao onih koji prije svega trebaju pružati informacije lokalnim poljoprivrednicima i stanovništvu o mogućnostima financiranja dok su konzultanti nužni za pripremu projekata.

Također je najavljeno da se uskoro očekuje javno savjetovanje za podmjeru 6.4. i da je vrlo izgledno da će se kroz nju financirati već postojeće nepoljoprivredne djelatnosti te da se kroz novi pravilnik za podmjeru 6.1. planira produžiti vrijeme stjecanja statusa nositelja za mlade na 24 mjeseca umjesto dosadašnjih 18.

Skip to content