Odabrane volonterske akcije #ajmoLAG

Lokalna akcijska grupa Zagorje- Sutla u okviru projekta “VolontirAJMO – jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za volontiranje”,  u veljači 2018. godine provela je natječaj za volonterske akcije #ajmoLAG – AJMO! U ZAJEDNICI VOLONTIRAJMO!

Upravni odbor LAG-a Zagorje- Sutla odabrao je akcije uvažavajući značaj akcije za lokalnu zajednicu, zajednički angažman različitih dionika te uključenost volontera/ki u njezinu provedbu. Volonterske akcije financijski će se podržati sa 24.000 kuna.

Odabrano je 8 volonterskih akcija, koje će se provesti od ožujka do lipnja 2018.godine  u 5 općina i 3 grada na području LAG-a Zagorje- Sutla. U akcijama će sudjelovati 183 volontera/ki  koji će dati svoj doprinos u promociji volonterstva, jačanju lokalnih kapaciteta za menadžment volontera/ki te unaprjeđenju kvalitete života u zajednici:

  • Grad Klanjec će u suradnji s: Ekološkom udrugom “Japica” Klanjec,  HPD “Cesargrad”, ŠRD “Sutla” Klanjec, DVD-om Klanjec, Školskom zadrugom OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, zaposlenicima i dužnosnicima Grada Klanjca, OŠ Antuna Mihanovića, Kulturnim centrom Klanjec te sa zainteresiranim građanima provesti ekološku akciju čišćenja divljeg odlagališta u šumi u neposrednoj blizini kapele sv. Florijana, zaštitnika grada Klanjca, kojom će se očistiti šuma, okoliš kapele te hortikulturno urediti odabrana površina.

  • Društvo naša djeca “Straža” Hum na Sutli u partnerstvu s Osnovnom školom Viktora Kovačića uredit će prostor za postavu kanti za plastiku i papir kao eko otok uz osnovnu školu i vetropark, provesti akciju čišćenja okoliša škole, vetroparka, dječjeg vrtića, parkirališta gdje djeca čekaju školski autobus do zgrade Narodne knjižnice u Humu na Sutli i sortirati otpad u kante za smeće. Ujedno će osvježiti – oslikati poučnim motivima vanjske betonske zidove dviju terasa u prizemlju osnovne škole.

 

  • Općina Tuhelj će u suradnji s Društvom ”Naša djeca” Tuhelj i Osnovnom školom “Lijepa naša” Tuhelj pripremiti potporne zidove/škarpe u Tuhlju i Tuheljskim Toplicama za nanošenje slika, koje će kroz radionice za djecu i mlade, oslikati motivima i porukama iz života djece. Ujedno će na ravnoj asfaltnoj površini uz školu iscrtati tradicijske igre (školica i sl.) , kao i zasaditi 25 sadnica lješnjaka u okolišu škole.

  • Općina Kumrovec će u partnerstvu sa Društvom Naša djeca Kumrovec urediti dva dijela centralnog parka u Kumrovcu. Volonteri će u jednom dijelu parka obnoviti postojeća 3 cvjetna otoka sadnjom novih trajnica cvijeća, a u drugom dijelu parka u potpunosti će rekonstruirati 13 parkovnih klupica  zamjenom drvenih sjedišta i naslona.

 

  • Općina Kraljevec na Sutli u suradnji s Osnovnom školom Pavla Štoosa Kraljevec na Sutli  organizirat će radionice ukrašavanja školske ograde prikladnim materijalom u Područnoj školi Radakovo kako bi se najmlađima uljepšao boravak na dječjem igralištu i educirati učenike o važnosti bavljenja sportom održavanjem treninga za sve zainteresirane.

 

  • Grad Pregrada će u naselju Sopot uz Područnu školu opremiti dječji  park novim drvenim dječjim spravama i zaštitnom ogradom uz potok Sopotnicu, čime će djeca dobiti sigurniji, kvalitetniji i sadržajniji prostor za igru i druženje.

 

  • Udruga Regenerator uredit će prostor ispred  ZCUK Regeneratora i stvoriti ugodnije mjesto mladim ljudima za provođenje njihovog slobodnog vremena, izvedbom manjih građevinskih radova za betoniranje podloge kako bi se prostor lakše održavao, kao i postavljanjem klupe, koševa za smeće i pepeljare.

 

  • Općina Sveti Križ Začretje će u suradnji s udrugama urediti rotor kod trgovačkog centra Roses Fashion Outlet na državnoj cesti D1 na način da se raskrči raslinje, obradi zemlja te posadi ukrasno cvijeće.


Volonterske akcije su dio su projekta VolontirAJMO – jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za volontiranje, čiji su ciljevi:
-ojačati kapacitete organizatora volontiranja s područja KZŽ za planiranje, kreiranje i provedbu kvalitetnih i održivih volonterskih programa kroz provedbu edukacijskih modula;
-osigurati sustavno i kontinuirano pružanje podrške u uvađanju i provedbi programa školskog volontiranja i odgoja za volontiranje, te volonterskih programa organizacija civilnog društva;
-doprinijeti razvoju svijesti o važnosti i vrijednosti školskog volontiranja i odgoja za volontiranje učenika/ca, volontera/ki, roditelja i šire javnosti.

Volonterski program LAG-a Zagorje- Sutla u cilju razvijanja volonterstva na području LAG-a Zagorje-Sutla, pruža  podršku razvoju volonterstva i provedbi volonterskih akcija na području LAG-a Zagorje- Sutla, povezuje profitni i neprofitni sektor u svrhu razvoja volonterstva na području LAG-a Zagorje-Sutla te senzibilizira lokalnu zajednicu za razumijevanje volonterstva kao resursa u razvoju ruralnog područja.


Projekt “VolontirAJMO – jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za volontiranje” provodi Mreža udruga Zagor sa partnerskim organizacijama: Društvo „Naša djeca“ Zabok, Krapinsko-zagorska županija, Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Osnovna škola Janka Leskovara, Volonterski centar Zagreb i ACT Grupa. Ukupna vrijednost projekta iznosi 704.473,28 kuna, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u iznosu od 100%. 

Skip to content